Παρά θιν αλός

on . Posted in Εκθέσεις

Τα θαλασσινά - έγκλειστα σε μπαούλα και βαλίτσες - ταξίδια του Στέλιου Γαβαλά μας εμπνέουν…. Κι αυτο γιατί ο  γλύπτης μας προσφέρει την όντως χαρισματική ψευδαίσθηση ότι μπορούμε ανά πάσα στιγμή να μεταφέρουμε μιαν ολόκληρη θαλάσσια διαδρομή στο δικό μας προσωπικό χώρο.

Τα θαλασσινά – έγκλειστα σε μπαούλα και βαλίτσες – ταξίδια του Στέλιου Γαβαλά μας εμπνέουν... Κι αυτό, γιατί ο άξιος νέος γλύπτης μας προσφέρει την όντως χαρισματική ψευδαίσθηση ότι μπορούμε ανά πάσα στιγμή να μεταφέρουμε μιαν ολόκληρη θαλάσσια διαδρομή στο δικό μας προσωπικό χώρο. Να έχουμε μιαν όσο γίνεται πιο άμεση, απτή και συνάμα εμπνευσμένη, ποιητική επικοινωνία με το θαλασσινό στοιχείο – στοιχειό.

Δουλεύοντας ή καλύτερα πλάθοντας τον πολυεστέρα κι άλλα υλικά με μεγάλη άνεση και μαεστρία ο Γαβαλάς που στο πρόσφατο παρελθόν έχει δουλέψει το ξύλο, το μάρμαρο, την πέτρα με έναυσμα τόσο την πλαστική όσο και τη χαρισματική προσέγγιση κατορθώνει για μιαν ακόμη φόρα να μεταλλάξει δημιουργικά την αισθητική του έκφραση.

Συνδετικός κρίκος πάντοτε στις εκάστοτε φάσεις του δημιουργού, το ιδιαίτερα παλμικό και ευαισθητοποιημένο στο εκάστοτε περιβάλλον χρώμα, ανασυντάσσει και αναδεύει ακόμη και στο λιγότερο ευαισθητοποιημένο στη τέχνη θεατή: μύριες όσες αναμνήσεις, εντυπώσεις, ερεθίσματα και καταστάσεις που κρατούν τον ψυχικό του κόσμου σε μια διαρκή, εξίσου δημιουργική ετοιμότητα.

Περνάει έτσι όσο γίνεται πιο αποτελεσματικά και άμεσα το μήνυμα του ο καλλιτέχνης για να κατοχυρώσει και να επαληθεύσει τον ουσιαστικό ορισμό της τέχνης που είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τη πνευματική / ψυχική επικοινωνία. Επικοινωνία που κινητοποιεί τόσο στον δημιουργικό όσο στον θεατή πέρα από το επιστητό αυτό καθεαυτό, το ανεξάντλητο σε δυναμισμό υποσυνείδητο.

Ας μεταφέρουμε λοιπόν μέσα μας κι ολόγυρα μας τις θαλάσσιες διαδρομές του Στέλιου Γαβαλά. Διαδρομές φορτισμένες με ευαισθησία και πάθος για δημιουργία.

Ντόρα Ηλιοπούλου-Ρογκάν
Δρ Ιστορικός Τέχνης-Τεχνοκριτικός

Copyright © 2013 Stelios Gavalas :: Powered by Digimouse